www.mobarn.noVåre barnehager

Karneval 4.mars 2021

Tiden nærmer seg for karneval, og dato for årets karneval er torsdag 4.mars. Tema er Mummidalen. I anledning karnevalssesongen ble vi kontaktet av Utdanningsdirektoratet som ville lage en liten sak om temakarneval som vi har.

Det er karnevalsesong i barnehagene og mange små gleder seg.
 
I Mobarn Øverland barnehage i Molde har de funnet sin egen måte å gjøre det på: Karneval med fokus på gjenbruk, egenlagde kostymer og barn som er med i planleggingen.
Hvert år velger barnehagen et tema for karnevalet. I år er det «Mummidalen», tidligere har det vært «dyr» og «eventyr». De velger et tema som kan romme mye, slik at barn og voksne sammen kan få utfolde seg og bruke fantasi og kreativitet når de lager kulisser og kostymer. De begynner med å utforske ulike karakterer og roller. Hvordan ser en løve ut? Hva gjør en bakermester, eller et mummitroll? Så får barna velge en karakter, og lager sitt eget kostyme av for eksempel en gammel t-skjorte de tar med seg hjemmefra.
– Vi har fokus på miljø og gjenbruk, og er tydelige ovenfor foreldrene at de ikke skal kjøpe inn noe nytt. På den måten blir hvert enkelt kostyme unikt, forteller Karianne Stranden Rikstad, som er styrer i barnehagen.
– Ved å gjøre det på denne måten får barna være med hele veien, og vi stimulerer barnas skaperglede og estetiske utvikling. Vi ønsker også å bidra til å redusere kjøpepress, og legge til rette for at alle barn blir inkludert på en likeverdig måte. Samtidig kan dette være vårt lille bidrag til å spare miljøet vårt for unødvendig avfall, sier Karianne.
 
⭐️ Lyst til å prøve? Dette er barnehagens tips ⭐️
☘ Velg et tema som kan romme mye, som passer både de eldste og de yngste
☘ Sørg for at det er et tema barna er interessert i og som gir rom for mangfold og lek
☘ Ha en gradvis oppbygging. Bruk tid på å bli kjent med karakterer, roller, dyr og verdener
☘ La barna få ta del i prosessen. Ikke planlegg for mye hvordan resultatet skal bli, men skap sammen barna
 
Og tilbakemeldingene fra foreldre? De har kun vært positive, ifølge Karianne:
– De synes det er deilig å slippe å handle kostymer og at de kan levere barnet sitt i vanlige klær på karnevaldagen. Ekstra stas er det jo også at barna stolt kan vise frem for foreldrene kostymene de selv har laget, samt alle dekorasjonene og kulissene de har vært med på å skape.